Zonnepanelen

De meest gestelde vragen over

zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel stroom u verbruikt bepaalt hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Het gemiddelde verbruik voor een gezin is 3500 kWh. Om deze groene energie op te wekken zijn ca. 8 tot 10 zonnepanelen nodig.

Wat is de opbrengst voor mijn woning?

Passen de zonnepanelen op uw woning? Wilt u dat de panelen portrait of landscape geplaatst worden? Heeft u een schuin dak of een plat dak? Wij maken een legplan met een overzichtelijk opbrengstrapport gebaseerd op de zoninstraling in uw situatie. Op deze manier komen wij samen met de klant tot het beste resultaat.

String omvormer of SolarEdge omvormer met optimizers?

Bij een string omvormer worden alle panelen in serie met elkaar verbonden. Het minst presterende zonnepaneel, denk aan een paneel dat door schaduw wordt beïnvloed, bepaalt de stroomopbrengst van alle panelen. De installatie met een string omvormer is goedkoper en is daardoor een goede oplossing als er sprake is van een schaduwvrij dak.

Met een SolarEdge omvormer worden de zonnepanelen parallel aangesloten. Ieder zonnepaneel werkt onafhankelijk en de prestaties zijn per paneel zichtbaar in de app op uw telefoon. Met SolarEdge is het hierdoor mogelijk om zonnepanelen op verschillende dakvlakken en dakhellingen te plaatsen zonder dat de prestaties negatief worden beïnvloed.

Heb ik een veilige zonnepaneleninstallatie?

Laat eens per 3 jaar de complete installatie inspecteren door onze kundige monteurs. Wij controleren op veiligheid en of alle zonnepanelen goed functioneren. U ontvangt een keuringsrapport waarmee u weer zorgeloos stroom kunt opwekken.

Een SolarEdge omvormer werkt met optimizers op ieder paneel. Met één druk op de knop kunt u de installatie ontladen naar laagspanning. Dit beschermt installateurs, onderhoudspersoneel en hulpdiensten tegen gevaarlijke situaties. SolarEdge omvormers zijn voorzien van vlamboogdetectie en -onderbreking om brandrisico te verminderen.

Moet ik de zonnepanelen schoonmaken?

Het antwoord op deze vraag is ja. Zonnepanelen zijn onderhoudsarm maar kunnen wel vies worden door bijvoorbeeld bomen en bladeren. Op de zonnepanelen kan na een aantal jaren korstmos aangroeien wat ontzettend moeilijk te verwijderen is. Het schoonmaken kan gecombineerd worden met het inspecteren van de installatie.

Is mijn stroomaansluiting voldoende?

Op een standaard aansluiting van 25 Ampère in de meterkast is het aansluiten van 14 zonnepanelen (5800 Watt piek) geen probleem. Mocht u meer zonnepanelen willen plaatsen dan kunt u de hoofdaansluiting vergroten naar 35 Ampère. Dit is soms gratis, of u betaalt eenmalig een bedrag aan de netbeheerder.

Welke zonnepanelen moet ik kiezen?

Er zijn blauwe (polykristallijne) of zwarte (monokristallijne) zonnepanelen. Een vlak zwarte (full black) zonnepanelen op het dak zorgt voor een strak geheel. In de praktijk blijkt dat zonnepanelen hierdoor  minder opvallen. Kies altijd voor een kwalitatief paneel waarbij opbrengst en de fabrieksgarantie gewaarborgd zijn.

Is mijn meterkast geschikt?

Voor het aansluiten van zonnepanelen is er een meterkast nodig die voorzien is van installatie- of aardlekautomaten. Heeft u nog een oude stoppenkast met smeltzekeringen dan kunnen wij deze vervangen door een nieuwe meterkast. Een nieuwe 1 fase meterkast incl. montage kost ca. 900 euro.

Waar komt de omvormer?

Voor een string of SolarEdge omvormer is er altijd wel een geschikte plek in de woning te vinden. Het is belangrijk om te weten dat er een kabel van ca. 1,2 cm tussen omvormer en meterkast gemonteerd moet worden. Wij bekijken graag van tevoren de mogelijkheden in uw woning.

Levert mijn dakraam problemen op?

Dakramen zijn vaak geplaatst op de zonzijde van de woning. Een dakraam en zonnepanelen gaan echter prima samen. Het is soms even zoeken naar de mooiste oplossing dus wij maken graag, vrijblijvend, een tekening van het dak.

Dynamisch tarief

Omvormer uitschakelen wanneer het tarief op stroom negatief is. Dit kan met de aardlekschakelaar of werkschakelaar maar dit is niet goed voor de omvormer. Een omvormer aan en uitschakelen kan via een modbus RS485. Met een Solar Edge omvormer is het mogelijk de omvormer automatisch uit te laten schakelen. Wijzig het tarief in de Solar Edge ap naar dynamisch en de software gaat vervolgens op de day-aheadmarkt checken op welke momenten de stroomprijs negatief is om vervolgens uit te schakelen.

Voordelen

  • Stroom produceren met gratis zonlicht
  • Minder last van stijgende energiebelasting
  • Hoger rendement dan sparen op een bankrekening
  • Zonnepanelen zijn betrouwbaar
  • Duurzaam, goed voor de toekomst

Vragen? Ik help je graag!

0512-726011